logo

Knæk koden til at få mere gjort, på mindst tid muligt.

Del dette opslag

For at opnå mere, skal du lave “mindre”.

I 2013 knækkede jeg sammen med stress. Jeg sad på et fly på vej mod Amsterdam, men anede ikke på det tidspunkt, hvor jeg lettede fra eller skulle hen. En super traumatisk oplevelse, som jeg stadig får gåsehud af at tænke tilbage på. Euroman skrev en artikel om min oplevelse, som du kan læse her.

Jeg var på det tidspunkt udbrændt og en af de største grunde til min udbrændthed var, at jeg havde svært ved at sige nej. Jeg sagde ja til stort set alle opgaver, som min bestyrelse gav mig. Jeg var en arbejdshest. En High Performer (troede jeg) og meget pligtopfyldende, men mit liv havde brug for en forandring. Det opdagede jeg så for sent, men har efterfølgende lært et hav af ting.

I dette blogindlæg vil jeg komme ind på nogle af mine vigtigste læringer, som i dag skaber totalt overskud mentalt, men også tidsmæssigt. Jeg når det hele på den halve tid og mit fokus, humør og generelt bare mit liv, har det så meget bedre. “I feel good”, som James Brown synger!

Lær at sig nej

Min indre “standard indstilling” er sat til, at sige JA til en pokkers masse ting og mennesker. Jeg har altid været en “YES MAN” og har altid ville hjælpe andre så godt jeg kunne. Kender du det? Det med at altid være tilgængelig for andre og deres spørgsmål, udfordringer, situationer og agenda? Det gør jeg, men i dag er jeg noget anderledes. I dag siger jeg nej til stort set alt, som ikke bakker mine mål op. Det kan lyde hårdt, men det er en nøgle for dit mentale velvære og produktivitet.

Når du er i en tilstand, hvor du altid siger ja til andre, vil du til sidst brænde ud og ikke have tiden til dig og dine mål. Det er en svær situation, hvor du ofte vil føle dig overvældet og ja… stresset.

I starten følte jeg mig som en dårlig kollega, ven eller kæreste ved at sige nej. Det føltes bare forkert. Jeg var jo YES MANDEN, men det skulle vise sig, at jeg blev en bedre kollega, ven og kæreste, ved netop at sige NEJ lidt oftere.

Jeg er blevet givet 24 timer i døgnet ligesom alle andre og hvis jeg har mål og planer for mit liv, vil det kræve mit fulde fokus. Hver dag! Jeg har simpelthen ikke “råd” til at sige ja til alt og alle som kommer forbi min dør eller skrivebord, indbakke, instagram, facebook… overalt.

Det første skridt i at lære at sige nej, er ved at have noget vigtigere at sige ja til. For at jeg kan være der for andre, skal jeg vokse som person. Jeg skal udfolde mine talenter og erfaringer med lynets hast. For at jeg skal kunne føle et overskud til et oprigtigt ja til andre, skal mine prioriteter først være på plads. For at jeg skal kunne redde andre, skal jeg først redde mig selv. Lidt ligesom på et fly, hvor iltmasken falder ned fra loftet, skal jeg først sætte iltmasken over min mund, inden jeg kan redde så mange andre som muligt. Jeg er vigtigst. Alle andre er i anden række og nej det er ikke egoistisk. Det er netop mindst egoistisk at ville redde så mange andre som muligt og derfor have en strategisk tilgang til netop det.

Warren Buffet sagde, at hans største egenskab som har givet ham størstedelen af hans rigdom er ved, at sige nej til 99% af alt som kommer ind. Interessant!

Lær at sig nej!

Fokuser på vigtigste opgaver først

Jeg har aldrig rigtig forstået det med at prioritere mine opgaver. Jeg har haft en følelse af hvad som var vigtigst, men jeg har ikke haft en struktureret tilgang til min prioritering og planlægning. Det har jeg i dag og jeg må bare sige, at det virker. Det siger mine medlemmer også i mit Online Mentorforløb på min Trustpilot.

For at kunne sige nej til andet, bør jeg have store mængder af andre projekter, som jeg siger ja til. Projekter som jeg selv har skabt ud fra mine målsætninger i livet.

Jeg dyrker for eksempel min krop 4 gange om ugen via styrketræning. Her siger jeg nej til alt andet, så jeg har tiden til mine træninger.

Jeg har mine mål struktureret for ugen, så jeg igen kan sige nej til alt andet i de tidsrum jeg har afsat til at få dem løst.

Jeg har mine “ikke til forhandling” ugentligt, således jeg igen kan sige nej til alt andet.

Når du begynder at forstå vigtigheden i at prioritere tid til ting som du har tænkt grundigt over vil skabe værdi for dit liv, karriere eller virksomhed, bliver det nemmere at prioritere og derved også nemmere at sige nej til andre/andet.

Deep Work

Har du nogensinde stiftet bekendtskab med udtrykket: DEEP WORK? Hvis ikke, så skriver jeg et blogindlæg om det mere fyldestgørende her. DEEK WORK blev introduceret af Carl Newport i sin bog: DEEP WORK, 2016.

DEEP WORK er en af mine specielle egenskaber, som gør mig i stand til at opnå mere på kortere tid. Jeg bliver mega fokuseret i tidsrum hvor min mental energi er på sit højeste. Jeg har enorme mængder af energi i de tidligere morgentimer og planlægger mine mest vitale opgaver om formiddagen. Forskere mener, at det tager 23 minutter at komme tilbage til maksimalt fokus. Det betyder at selv den mindste forstyrrelse vil have en tidsmæssig omkostning på dit fulde fokus på 23 minutter. Det er lang tid, hvis din opgave kræver tid.

Kort og godt har jeg mine 3 mest vitale opgaver planlagt i min kalender, hvor jeg tildeler hver opgave 90 minutter, hvor jeg sidder helt uforstyrret. I mit online mentorforløb M·E·R·E, kalder jeg det for mine munketimer. Jeg placere mig et uforstyrret sted, gerne med deep work venlig musik. Jeg har lavet en playliste, som jeg også deler med mine medlemmer i M·E·R·E. Den kan du lytte til på Spotify her.

SoMe afvænning

Jeg har været et totalt “crack head”, når det kommer til sociale medier. Det tror jeg inderligt de fleste er og i et nyere studie viser det sig, at vi bruger 2 timer og 23 minutter i gennemsnit på SoMe’s dagligt. Det er groft sagt fucking meget liv som går til f.eks. Instagram. Et hurtigt regnestykke vil gøre det endnu værre for dig:

143 minutter x 7 = 1.001 minutter om ugen

1.001 x 4 = 4.004 minutter om måneden

4.004 x 12 = 48.048 minutter om året

Det svarer til 33,36 dage om året!!!

Du kan tjekke din skærmtid ved at søge på det, på din iphone. Jeg vil anbefale dig at gøre det og lave et regnstykke, så du kan se hvor mange dage du årligt bruger på dine sociale medier, for så at komme på en afvænning. Imran Rashid skriver blandt andre emner også om dette i sin bog SLUK.

Første skridt for at starte en afvænningsprocess er ved, at forstå dit “misbrug”. Måden jeg går på afvænning , er ved at lave klare regler for mit tidsforbrug på min telefon. Jeg bruger den f.eks. Ikke under mine fokus sessioner. Jeg bruger den på faste tidspunkter på dagen. Jeg bruger den med et formål, da en stor del af mit nuværende arbejde består i, at sprede information via Sociale Medier.

E-mail håndtering

På lige vilkår som dine Sociale Medier, vil din e-mail indbakke også have sin indflydelse. I et studie udført af Adobe, fandt man frem til at vi i gennemsnit bruger 3.1 time om dagen på at sende og læse e-mails dagligt. Det svarer til 15.5 timer om ugen eller 33.58 dage om året. Det er jo helt vildt!

Derfor har jeg også taget styringen der! Det har jeg simpelthen ikke råd til i mit liv. Hvis mine Sociale Medier og e-mails æder godt 67 dage om året, hvad har jeg så tilbage? Det har jeg absolut ikke råd til og det har du heller ikke, hvis du vil blive en Top Performer. Det er områder som her, du skal sætte ind og få skabt regler for dig selv og din dopamin lyst.

Måden jeg håndtere mine e-mails på er:

  • Jeg afsætter 30 minutter dagligt
  • E-mails som tager under 2 minutter, at svare på, svarer jeg med det samme
  • E-mails som tager over 2 minutter, at svare på, planlægger jeg tid til, sletter eller delegerer til en anden.

Efter jeg startede med denne metode, har jeg nu frigivet vigtig tid til mine vigtigste prioriteringer, mål og opgaver. Det føles fantastisk og jeg vil anbefale dig det samme!

Evaluer din uge og planlæg den næste

Jeg bruger mindst 1 time om ugen på at kigge på den uge jeg lige har været igennem. Min tid til refleksion er placeret til om søndagen. Ja, jeg bruger min weekendtid til dette. Hvorfor? Fordi det skaber x 10 mere overblik og tid for ugen som kommer.

Sådan gør jeg hver søndag morgen fra 08.00 – 09.00:

  • Spørger mig selv om følgende spørgsmål og skriver svaret ned i hånden på min ReMarkable:

1) Hvad fik jeg udrettet denne uge?

2) Hvad har jeg lært denne uge?

3) Hvad skal jeg blive bedre til?

4) Hvad skal jeg gøre anderledes og hvordan?

5) Hvad er mine mål for næste uge?

6) Hvad er jeg taknemmelig for i mit liv?

  • Brainstormer i 15-30 minutter over handlinger jeg kan gøre for at opnå mine mål
  • Vælger 2-3 vitale opgaver ud dagligt, hvor jeg bruger min 90 minutters fokus session teknik.

Når jeg er færdig med den ene time, vil jeg nok vinde 5+ timer næste uge. Det er vitterligt en af mine største nøgler til min fremgang og jeg har skrevet et lidt mere fyldestgørende blogindlæg om emnet her.

Hvis du har et brændende ønske om at opnå mere, så skal du lave “mindre”. For at lave “mindre”, kræver det at du har tydelige mål og arbejder struktureret med dem. Alt dette er noget jeg lærer dig i mit online mentorforløb M·E·R·E. Klik på startsiden, hvis du er interesseret eller download min gratis coaching video nedenfor.

Tak fordi du læste med!

Bh Mike Radoor

M·E·R·E Nyhedsbrev