logo

Sådan påvirker koffein din søvn

Følg mig på mine sociale medier

Kaffe kan være en fin medspiller at have på sit hold, hvis du vil være top-performer. Men drikken kan i allerhøjeste grad også blive en modspiller, hvis du anvender den forkert. Her får du den bedste praksis til at anvende det præstationsfremmende middel, som koffein dybest set er.

Sagt med et smil på læben, så har jeg haft lidt af et ‘love and hate relationship’ til kaffe og koffein gennem årene. Jeg er én af dem, der virkelig kan mærke virkningen af koffein. Jeg kommer i et godt arbejdsgear af det, jeg oplever også ofte et større fokus, og det gør også lidt ved mit humør.

Jeg har også oplevet de mere negative aspekter som dårlig søvn fordi, at jeg enten har drukket for meget kaffe, eller har drukket det på de forkerte tidspunkter. Er man i forvejen stresset kan koffein også være en trigger og gøre stressen værre. Derfor anbefaler stresskonsulenter ofte også folk, der er syge af stress at droppe kaffen i en periode.

Hvad gør koffein ved kroppen?

Koffein narrer nærmest hjernen til at tro, at du ikke er træt ved blokere for neurotransmitteren, adenosin. Jo længere tid du er vågen, jo mere adenosin absorberes der i din hjerne. Når du sover ‘hviskes tavlen ren’, og så er dine niveauer af adenosin nulstillet (eller i hvert fald meget lave).

Koffein har evnen til at bremse det signal ved at ‘springe’ fra blodbanen og op i din hjerne.

Uden koffein binder adenosin sig til de receptorer, der gør, at du føler dig træt. Men har du koffein i systemet, så blokerer det for, at adenosin kan binde sig til receptorerne. Så beskeden fra din hjerne om, at du er ved at være træt, når aldrig frem, kunne være en anden måde at sige det på.

Man siger, at koffein har en halveringstid på fem til syv timer. Mange tror fejlagtigt, at koffeinen så er ude af systemet, men som ordet “halveringstid” også indikerer, så er det faktisk kun halvdelen af koffeinen, der er ude efter den tid.

Så selvom det måske vil overraske dig at høre, så kan du faktisk godt få svært ved at sove klokken 22.00, hvis du har drukket den sidste kop klokken 13.00. Og det er netop heller ikke ligegyldigt, om du kun får den ene kop i løbet af dagen. Hvis du allerede har tre, fire eller fem kopper i systemet, så er der mere koffein, der skal brændes af, og så er sandsynligheden for, at du får søvnproblemer noget større.

Do’s and don’ts

Jeg vil anbefale, at du max drikker to kopper kaffe om dagen. Evt. tre hvis de ikke er for stærke. Og drik den sidste inden 14.00, hvis din sengetid er 23.00. Og de her råd gælder kun, hvis du overhovedet ikke har problemer med at sove om aftenen. Har du jævnligt problemer med at sove, vil jeg klart anbefale dig kun at drikke én kop kaffe i løbet af formiddagen eller sen morgen.

Grunden til at du helst ikke skal drikke kaffe som det første, når du vågner om morgenen skal igen findes i dine hormoner. Lige når du vågner er der et højere niveau af kortisol i dit system. Et lille skud kortisol er blandt andet det, der sørger for, at du vågner. Hælder du koffein ‘direkte på tanken’, så kommer du måske lidt højere op at flyve, end godt er, og du kan især opleve et ‘koffein crash’ ud på eftermiddagen. Ideelt set venter du med kaffen til 90 til 120 minutter, efter du er vågnet.

Du skal heller ikke drikke kaffe på tom mave, da det kan forstyrre dine hormoner og dermed blive en stresstrigger. Flere får faktisk også hudproblemer f.eks. som akne af det. Kaffe er også syreholdigt, så det kan også give fordøjelsesproblemer, hvis du drikker det på tom mave. Også selvom det er koffeinfrit. Så få lidt at spise før første kop kaffe.

Du havde måske næsten regnet det ud, men traditionen med aftenkaffe er helt no go. Det er totalt at spille hasard med dit helbred både på den korte og lange bane. Og det vil også sabotere dine energiniveauer og dit velvære.

Ja, jeg ved godt, at der er mange, der siger, at de sagtens kan sove, selvom de drikker kaffe lige inden sengetid. Men talrige undersøgelser viser, at man ikke når ned i de vigtige søvnstadier som f.eks. REM-søvn i lige så høj grad. Man kan næsten sige, at man sover uden helt rigtigt at sove.

Problemet for mange er også, at de ryger ind i en meget uheldig cyklus, hvor de drikker kaffe så sent, at de ikke får det optimale ud af deres søvn. Derfor drikker de måske også fire-fem kopper kaffe næste dag for at komme igennem dagen. Nogle bruger oven i købet også alkohol til at falde ned om aftenen, og så har vi altså med en cocktail at gøre, som på ingen måde er sund for dit helbred. Alkohol har, i modsætning til, hvad mange tror, også en negativ virkning på de dybe søvnstadier.

Uden de rette mængder REM-søvn forhøjer man risikoen for demens, kræft, hjertekarsygdomme og en masse andre dårligdomme, som vi slet ikke skal have noget med at gøre. Derudover skal vi jo gerne være top-performere. Det kan vi ikke være på en bæredygtig måde, hvis vi ikke sover ordentligt.

Med det vi ved om søvn i dag, så er det ikke helt skævt at sige, at traditionen med aftenkaffe formentlig har været skyld i en del helbredsproblemer for danskerne gennem tiden. Måske ikke i lige så høj grad som alkohol og cigaretter. Men der er ingen tvivl om, at koffein har været grunden til en del søvnproblemer for en masse mennesker – hvad end de fuldt ud har været klar over problemet eller ej.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at cola, chokolade (jo mørkere, jo mere) og også de fleste slags te indeholder koffein. Og selvom det er mindre end i en kop kaffe, så kan det stadig give dig søvnproblemer, hvis du indtager det inden sengetid. Selv koffeinfri kaffe indeholder koffein. Ja, du læste rigtigt! Rundt regnet svarer koffeinindholdet i en kop ‘koffeinfri’ kaffe til indholdet i en kop grøn te. Og det er nok til, at det sagtens kan give søvnproblemer.

Mit love and hate relationship med kaffe

Som jeg allerede har været inde på, så er der mange fantastiske ting ved kaffe. Jeg må indrømme, at jeg elsker virkningen af koffein, når man rammer den rigtige dosis og bare kan arbejde fokuseret derudaf med et smil på læben. Jeg har haft og har nok også stadig en vis afhængighed af kaffe. Desværre har jeg også i perioder sovet for lidt. Og jeg ved, at det er er noget, som en del mennesker i den vestlige verden kan nikke genkendende til. Og koffein har helt sikkert haft noget at sige her.

Personligt er jeg stoppet med at drikke koffein efter 14.00. Jeg vil gerne prøve at droppe kaffen helt i tre måneder for at se, hvordan det er. Og jeg vil ikke kun mærke forskellen – hvis der er nogen. Jeg vil også tracke den. Så der kommer nok en update på, hvordan mit koffein- og søvneksperiment er gået på et tidspunkt.

Men jeg er fast besluttet på, at min tid som ‘hardcore kaffejunkie’ er forbi. For mig bliver det et sted mellem nul og to kopper kaffe fremover.

Vil man læse mere om søvn, så kan jeg anbefale at læse Matthew Walkers “Why We Sleep”, som også har været en inspiration til denne blog.

Jeg ønsker dig en god dag – og en god nat

Mike Radoor

Tag gratis Test

5 nøgleområder indenfor Top Performance – Få gratis redskaber baseret på dine testresultater. 

Forløbsoversigt:

Vælg et forløb som passer perfekt til dig:

Få inspiration hver mandag morgen ⤵️

Få gratis redskaber direkte til din indbakke

Hver mandag

Du tilmelder dig automatisk mit nyhedsbrev*