logo

10 ting som stjæler dit fokus og hvad det “koster” dig.

Del dette opslag

10 eksempler på ting som stjæler dit fokus

Herunder vil jeg liste de 10 ting jeg hele tiden oplever stjæler (eller forsøger) mit fokus. Husk at dit fokus er en af de mest værdifulde ting i dit liv. Uanset hvor dit fokus befinder sig, bruger du din energi. Endnu “værre” er, at disse ting ofte skaber en sneboldeffekt og vi kan begynde at udvikle en vane for, at være reaktive vs. proaktive. Det vil du helst ikke.

 1. Telefonopkald
 2. Sms’er
 3. SoMe’s
 4. Familie
 5. Smalltalks
 6. Lyde
 7. Kæledyr
 8. Mad
 9. Kollegaer
 10. E-mails

Kan du nikke genkendende til mine 10 ting ovenfor? Ja… Selvfølgelig kan du det, men hvad koster de dig egentligt?

5 omkostninger ved dit fokus stjæles

Vores tid er den vigtigste “valuta” i vores liv. Den kan ikke byttes for noget. Den tikker afsted og vi får den aldrig tilbage og den eneste mulighed for, at få mest ud af din tid er: Dit fokus! Jeg har gennem mange år vurderet og revurderet mit fokus. Jeg har trænet mig selv i maksimalt fokus og det er noget jeg går meget op i her på bloggen. Hvorfor? Jo… ser du… “wherever focus goes energy flows”. Dit, mit og alles fokus er en superkraft og den skal vi værne om.

Her er de 5 omkostninger:

 1. Spildtid
 2. Du starter, men bliver aldrig helt færdig med en opgave
 3. Mindre kreativitet
 4. Stress og indre balance
 5. Forværret performance på arbejdet

1. Spildtid

Ifølge et studie fra USA / Tyskland, tager det mellem 20 og 25 minutter at etablere et reelt fokus. Det betyder at multitasker du, kan det tage op mod 2-3 x mere tid at få en opgave udført. Multitasking betyder at du veksler mellem kognitive funktioner på kort tid som f.eks. ved at blive forstyrret mit i en opgave af en af de 10 ting listet ovenfor.

2. Du starter, men bliver aldrig helt færdig med en opgave

At få sat gang i en opgave, kan være nok så besværligt, men at miste dit fokus er endnu værre. Hvis du konstant veksler mellem opgaver, mister fokus og derfor tager længere tid med opgaverne, risikerer du ikke at komme helt til bunds med den/dem. Du vil hurtigere føle dig stresset og din mental energi vil blive brugt til alt muligt andet end det vigtigste: Opgaven.

3. Mindre kreativitet

Vi har brug for ro omkring os, hvis vi skal ind i det såkaldte flow-stadie. Et flow-stadie er det tidspunkt, hvor tiden forsvinder og du er “in the zone”. Når du multitasker ved f.eks. at blive forstyrret, kommer du aldrig helt ind i det stadie og det er det stadie, du vil befinde dig i så meget som muligt. Det er her du er mest kreativ og får mest kvalitet produceret.

4. Stress og indre balance

Jeg er selv blevet ramt af stress. Det skriver jeg om i min artikel på Euroman. Vi lever i et samfund som absolut ikke gør det nemt for os. Vi får informationer stoppet ind fra morgenstunden, under frokosttiden, mellem opgaverne og jeg kunne blive ved. Vi har en rekord høj mental helse udfordring og I wonder Why… En af de ting som hjalp mig fri fra stess, var blandt andet at tage EN opgave af gangen og ikke blive forstyrret hele tiden. At skulle “tilbage” til en opgave flere gange i timen, koster dyrt på vores mentale helse.

5. Forværret performance på arbejdet

De af os som formår at tage store projekter og brække dem ned til 90 minutters sessions på dagligt plan, vi får mest udført. De af os som formår at lukke al støj ude og fokuseret ene og alene på en opgave af gangen, vi får mest udført. Vores performance på arbejdspladsen er i den grad styret af vores evne til at fokusere.

Vind dit fokus tilbage med 90 minutters sessions

Jeg har skrevet et blog indlæg om min metode til at få mest ud af tiden på. Det er en metode jeg har brugt de sidste snart 10 år og den har hjulpet mig til nye højder i min karriere. At kunne bevare dit fokus i 90 minutter af gangen, kan være lang tid for en nybegynder, men du kan starte med 30 minutter. Hvordan du skaber disse sessions, skriver jeg om her.

Jeg kalder det for munketimerne og bruger oftest mine formiddage uforstyrret. Jeg er absolut ikke tilgængelig for andre eller andet end mine mest vitale opgaver for ugen i disse timer. Jeg er i DEEP WORK mode og får vitterligt tonsvis af ting produceret. Jeg har f.eks siddet i 25 minutter nu og skrevet dette indlæg. Jeg har skrevet 3 blogindlæg de sidste 67 minutter og jeg er i FLOW.

Det virker og det venter på dig!

Tak fordi du læste med!

Bh. Mike Radoor

M·E·R·E Nyhedsbrev