Lad ikke dit liv blive defineret af overspringshandlinger: Her får du 3 tips til at komme dem til livs
Du kan være nok så klog, og du kan få nok så mange gode idéer. Men hvis du kæmper med at sætte dig ned og arbejde fokuseret, så forsvinder tiden mellem fingrene på dig, nærmest uden du lægger mærke til det. Det er et hårdt spørgsmål at stille sig selv, men hvor mange dage den seneste måned har du reelt kun været effektiv et par timer, mens resten af tiden er gået med pseudoarbejde eller overspringshandlinger? Vær bundærlig her. Tag et kritisk blik på dig selv og din indsats.
Udfordringen er, at det aldrig har været sværere at sætte sig ned og arbejde fokuseret. Vi bliver konstant bombarderet med e-mails, SMS’er, opkald, beskeder og notifikationer fra de efterhånden mange forskellige sociale medier, de fleste af os er på. Og føler du dig blot en smule uinspireret, eller bliver du ramt af bare en anelse kedsomhed, så er du kun et klik eller et greb i lommen fra en sjov video, et nyhedssite eller et feed på SoMe.
Det er en ENORM udfordring. Og det er en udfordring, som langt de fleste mennesker ikke har selvdisciplinen til at klare. Men lad mig sige det klart og tydeligt: Fremtidens succeshistorier bliver skabt af de få mennesker, der er i stand til at holde deres naturlige impuls til at foretage konstante overspringshandlinger under kontrol.
Her kommer jeg med tre tips, som du kan implementere med det samme, så du har de bedste forudsætninger for at nå dine mål.
Dine Vaner
For jer der kender mig, kommer det nok ikke som en overraskelse, at vanerne er én af de ting, jeg tager fat på. Jeg har skrevet en bog om emnet, og lad mig give dig den hårde sandhed: Dine vaner kommer langt henad vejen til at afgøre hvor godt – eller hvor dårligt et liv, du får.
Vaner er som renters rente. Isoleret set gør det ikke nogen større forskel, hvad du gør på den enkelte dag. Men en vane er jo netop en kontinuerlig handling, som du gør igen og igen. Spiser du 1.000 kalorier i is på én dag, så er det ikke nogen større katastrofe for dit helbred. Men får du dagligt, eller mange gange om ugen, 1.000 kalorier fra is og andre usunde sager, så udsætter du dit helbred for noget, som du inderst inde nok ikke har lyst til. Og jo længere tid du gør det, jo sværere bliver det at stoppe igen, fordi vanen bliver endnu mere indgroet. Renters rente.
Men mediterer du som et andet eksempel hver dag, så vil du med tiden opnå et fokus, en ro og formentlig også en glæde, som selvsagt vil være en kæmpe fordel for dig i dit liv. Du vil også opleve at gentagelsen af netop den vane, vil gøre dig bedre til at meditere. Dermed vil du få mere ud af at meditere om et halvt år, end du gør i dag. Renters rente.
Meditation er netop en vane, som jeg vil anbefale, at du også inkorporerer i dit eget liv. Udover de fordele, som jeg allerede har nævnt, så vil du også få mere energi, fordi du giver hjernen en pause fra alle de indtryk, det moderne menneske konstant bliver bombarderet med.
Og dine energiniveauer er måske netop det vigtigste, når det kommer til at implementere og også fastholde de gode vaner. Det er f.eks. ekstremt vigtigt, at du prioriterer din søvn. For hvis du gerne vil eksekvere en ti timers arbejdsdag en måned i træk for at opnå et større mål, så er der altså grænser for, hvor meget du kan bære igennem på kaffe og ren vilje, hvis du kun sover fem om natten.
Manglende søvn vil også ofte få dig til at tage dårligere valg ift. hvad du putter i munden – hvilket yderligere vil få din energi i den forkerte retning. Man kan lave samme eksempel med mad og træning, som man kan med søvn. De tre vigtigste ben som din sundhed og energi hviler på, altså søvn, kost og træning, griber ind i og påvirker hinanden.
Hav disciplin og skab dine vaner derfra. Dine vaner skaber momentum og momentum skaber vækst. Og vupti. Over tid vil du opnå det mål, du har sat dig for.
Dine Mål
Vi kører hurtigt videre til netop dine mål. Hvis du ikke allerede har gjort det, så skal du gøre dig det fuldstændig klart, hvad du gerne vil opnå. Det budskab kan godt klare en gentagelse: Du skal være fuldstændig klar over, hvilke mål gerne vil opnå.
Uden klare mål, har du ikke et kompas at styre efter. Du kommer til at falde af på de føromtalte vaner, for du ved reelt ikke, hvorfor du skal foretage dem. Og som beskrevet så er det i forvejen svært nok at fastholde dine vaner uanset hvad. Dine mål bliver din ultimative motivation. Det som sørger for, at du ikke falder af på den.
Men det er ikke nok, at du ”bare” gør dig det klart, hvad dine mål er. For når dagene går, og træthed og stress sætter ind, så vil dine mål føles tågede. Derfor skal du skrive dine mål ned. Hav dem eventuelt stående på et stykke papir ved din arbejdsstation, dit køleskab eller andre steder, hvor du jævnligt ser dem.
Dernæst skal du brække ned, hvordan du når derhen. Bræk det ned i måneder. Skriv ned hvad du skal gøre de enkelte måneder for at nå hen, hvor du vil hen. Dernæst i uger. Planlæg. Evaluér den (næsten) overståede uge hver søndag – og planlæg i detaljer den kommende uge. Det behøver ikke tage mere end en time.
Visualisér dine mål. Du skal vitterligt kunne se dine mål for dit indre. Det er også ”tricket”, hvis du er i tvivl om, hvad dine mål egentlig er. De vil ofte komme til dig under en løbetur, mens du har ”runners high” eller under en træningssession, hvor mange af de samme hormoner fiser rundt i systemet. Men det kan også ske, mens du står under bruseren. Generelt vil det komme til dig, mens du har det godt og føler en form for velvære. Og når det sker, skal du ikke være beskeden. Kør den helt ud – rid på bølgen og se dine ultimative mål klart for dit indre – og få dem så skrevet ned. På den måde har du dem også klart definerede til de tidspunkter, hvor du er træt, stresset og umotiveret. Og det vil være lettere for dig at udføre de nødvendige handlinger, selvom du ikke har lyst. For du kommer ikke til at have masser af lyst og motivation hver eneste dag.
Men det virker ikke kun at visualisere dine overordnede og ultimative livsmål. Du kan med fordel også lave visualiseringsøvelser for, hvad du vil udrette på månedsbasis, ugentlig basis – ja, helt ned til den enkelte dag. Du kan ligefrem meditere over dine daglige mål og gøremål.
Din Afslapning
Nu er du måske ved at være træt af at høre mig tale om planlægning. Men jo. Jeg vil også i have dig til at planlægge din afslapning. Og det er af samme årsag som planlægningen af dine arbejdsopgaver – for at du får mest muligt udbytte af din tid. Problemet med spontan afslapning er, at det har en tendens til at gribe om sig. Den ene dag giver du dig selv lov til en halv times spontan pause. Dagen efter tager du måske to af den slags pauser. Forstå mig ret. Har du virkelig brug for et hvil, så tag et hvil. Men hav i udgangspunktet en tommelfingerregel om ikke at holde spontane pauser.
Problemet med de spontane pauser er også, at de ofte ender med at gå med ligegyldig scrollen på sociale medier eller på kulørte nyhedssites. Og udover at du ikke er produktiv i de timer, så får din hjerne ikke den pause, som den med stor sandsynlighed tørster efter. Meget af det moderne menneskes arbejde er utroligt informationstungt. Hvis din afslapning består af førnævnte aktivitet, så bombarderer du blot din hjerne med endnu mere information.
Jeg vender lige tilbage til meditationen igen. Det er den perfekte måde at give både din hjerne og din krop en tiltrængt pause. Og du vil opleve, at du får mere energi. Af andre genopbyggende aktiviteter kan nævnes ting som sauna/isbad, yoga eller at få en massage. Kan træning også kaldes afslapning? Ja, til dels, for du giver et stykke henad vejen din hjerne en pause og bruger din krop i stedet. Og lidt forsimplet sagt, så bruger de fleste af os vores hjerner for meget og vores kroppe for lidt.
Et par timers Netflix om aftenen er også okay, hvis det virker for dig. Og hvis du kan styre det på en måde, så du ikke ligger vågen og ser serier til klokken 02.00 om natten.
Hvis du mediterer så få skrevet i kalenderen, hvornår du skal gøre det. Så ved du, at du har en pause at se frem til, og så vil du være mindre tilbøjelig til at tage spontane og ikke genopbyggende pauser.
Jeg vil også gerne have, at du får planlagt ferie hvert år, så du også får længere pauser. Planlæg din drømmerejse. Eller giv dig selv en gulerod i form af et spaophold, hvor du ved, at du opnår total afslapning. Det lyder måske utroligt banalt, men mange mennesker spilder faktisk overraskende meget af deres fritid med ting, som de ikke nyder, og som ikke genopbygger dem.
Put ting i din kalender, som du ser frem til. Både på den enkelte dag og længere ude i fremtiden. Det vil hjælpe dig til at give den fuld gas, når der skal arbejdes. Og selvom en vigtig del af livet er at opnå sine mål, så skal man også huske at stoppe op og dufte til roserne en gang imellem. Og det har også en krog til overskriften på denne blog. For din fritid skal ikke bestå af ligegyldige overspringshandlinger, som du alligevel ikke nyder eller får noget ud af. Lad din fritid være en blanding af gode oplevelser og total afslapning.
Tak fordi du læser med!
Bh. Mike Radoor, Co founder miinto.com, playbookapp.io og Ocast.com