Din tid er din værdi – få det meste ud af den…
Lyder det her bekendt?
Du sidder på dit arbejde, i gang med en opgave. Det kører, du er fokuseret og du kan mærke at du performer. Din kollega kommer ind ad døren, og bum, så er dit fokus flyttet til en samtale. Herefter tjekker du lige LinkedIn, og når du på et tidspunkt kommer tilbage til dit arbejde, så er dit fokus væk.
En af grundstenene i min vedvarende succes er min særlige måde at skabe fokus på.
Jeg har i min tid som iværksætter lært, at mit fokus er mit absolut mest værdifulde “aktiv” i mit liv. Wherever focus goes, energy flows og derfor sikrer jeg mig, ved mit daglige fokus, at skabe mere på mindre tid, og jeg bliver endda mindre stresset.
I det her blogindlæg skal vi dykke ned i flowstadiet – du vil kunne læse om hvad flow er, hvordan du kommer i flow og hvilke fantastiske effekter flowstadiet har for dit arbejde, din mentalitet og din værdi.
Fokus er guld værd
Et gennemsnit af 28% af din tid på kontoret bliver tabt til distraktioner. Det viser en undersøgelse (Kilde). Og jeg gentager; det var 28%!
Over en fjerdedel af din tid på arbejdet går til distraktioner og ting der ikke kan faktureres. Selvfølgelig skal der en snak, en sparring og lidt kollegialt samvær til, men i min optik kan man gøre det meget bedre.
Hvis du vil have mere ud af dit arbejdsliv, performe bedre og blive mere værdifuld, så skal du tænke over din tid. De fleste kan levere et godt stykke arbejde, men dem der er high performers ved, at deres tid er deres værdi.
Jeg bruger mit fokus som et værktøj hver dag. Uden det kan jeg ikke levere det høje niveau som jeg gør. Det er min valuta, det er min værdi.
Særligt bruger jeg flowstadiet. Det er zonen hvor jeg performer allerbedst.
Hvad er flowstadiet?
Alle har stiftet bekendtskab med flowstadiet på et tidspunkt. Nogle mennesker er i flow dagligt, og andre har svært ved at komme det. Flowstadiet er en mental tilstand hvor du er dybt fokuseret på det du laver. Det er følelsen af at verden forsvinder omkring dig, og alt der er tilbage er dig og dit arbejde. Et stadie hvor du bliver dybt fokuseret, opløftet og motiveret.
Flowstadiet opstår oftest med ting man nyder at lave. For eksempel opstår flow for mig, når jeg arbejder med iværksætteri og idéudvikler med de spændende hjerner jeg arbejder sammen med. For en bogholder opstår flow måske i kontakt med det store regnskab, og for en musiker, midt på scenen.
Flowstadiet er svært at nå hvis du laver noget du ikke kan lide at lave. Du udskyder opgaven og finder på undskyldninger – det holder ikke. Du kan bruge din tid meget bedre.
Hvornår opstår flow?
Flow kan virke uhåndgribeligt, men flow opstår på nogle helt særlige tidspunkter. Det opstår i et felt hvor du hverken er under- eller overudfordret. Flow opstår når dit skillset matcher de udfordringer du bliver stillet overfor. Det er her følelsen af uovervindelighed og ekstrem produktivitet opstår.
Flowstadiet opstår oftest efter ca 30 minutters arbejde. Nogle kan bedre kontrollere det, og hopper derfor hurtigere ind. Når man først er i flow, så kan man være der i flere timer.
Bliv high performer med flowstadiet.
Flowstadiet er det stadie hvor du performer bedst. Du er motiveret, in the zone og utroligt produktiv. Du får det bedste ud af din tid i flowstadiet, og det er derfor altafgørende for at blive high performer i det arbejde du kaster dig ud i.
Flowstadiet er noget som de fleste falder ind og ud af tilfældigt. Jeg bruger flowstadiet som et værktøj når jeg arbejder. Noget jeg hopper ind når jeg skal performe og nå en deadline. Som du kan læse har jeg mestret flowstadiet og kan aktivere det på kommando. Det kan du også lære, og du vil opleve, at du får meget mere ud af din tid.
Her er hvordan du kan hoppe ind i flowstadiet.
Hvordan kommer man ind i flowstadiet?
Som sagt kan flowstadiet aktiveres. Når du kender flowstadiets karakteristika kan du fremprovokere flow. Det handler om at arbejde bevidst og skabe omstændighederne for, at opnå flow.
Her kommer de ting du skal være opmærksom på for at opnå flow.
Klare opgaver og mål
For at opnå flowstadiet er det vigtigt at du ved præcis hvad du skal lave, og hvad du vil have ud af det. Hvis du ikke ved hvor du skal hen, så ved du ikke hvilken vej du skal gå, og derfor vil din koncentration være svækket.
Hvis du derfor sætter fokus på et bestemt mål du vil opnå i løbet af en arbejdsdag, eller flere små, så kan du meget lettere strukturere dine opgaver.
Mål
Mål er generelt et stærkt greb du kan bruge i dit arbejde. Mål sørger for at du ved hvor du skal hen og kan arbejde effektivt imod det.
Bare tænk over det. Alle steder lærer vi, at mål er vigtige. De fleste siger “jeg skal lige hen til weekenden”, eller “3 dage til det store møde”. Det sætter tingene i perspektiv, og gør vores opgave og tid lettere at overskue. I stedet for at tænke som eksemplerne her, så prøv at begynde at tænke over hvad du vil have ud af din tid, i stedet for hvordan du får det overstået. På den måde vil du opnå større og mere ambitiøse mål.
For eksempel kan du spørge dig selv hvad du vil have ud af det store møde, hvad du vil opnå med de 3 timer du har foran computeren, eller hvor mange opkald du skal have lavet den næste time.
Når du sætter rammer bliver din tid brugt mere præcist. Det er noget af det der skaber flow.
Opgaver
Klare opgaver er mindst lige så vigtige som klare mål. Det er vigtigt at du ved hvilken sti du vil gå ned af, hvis du vil nå hurtigt frem til din destination. For eksempel kan du sagtens vide hvor du vil hen med udarbejdelsen af din hjemmeside, men hvis du ikke ved hvilke programmer du skal bruge, og hvad der skal til for at nå målet, så vil du famle i blinde og aldrig nå flow.
Hvis du derimod ved, at du skal bruge en særlig Shopify template, skabe en enkelt side der viser dit produkt, og sætte al teksten ind på en tiltalende måde, så har du grundlaget for et effektivt flowstadie.
Ritualer
Inden man går i gang med sine opgaver kan det være et super stærkt værktøj at have et ritual inden du går i flow.
Det kan være bevægelse, det kan være meditation. Hvad end der gør dig klar til arbejdet foran dig. Hvis du gør det hver gang du skal i flow, så har du et stærkt grundlag for dybt arbejde.
Det lyder skørt, men tro mig. Det virker. Prøv det næste gang du skal i flow.
Fjern distraktioner
Det giver sig selv at distraktioner er et no-go når du er, eller skal, i flow. Det siges at når du ryger ud af flow tager det 20 minutter at komme i flow igen. Det er spild af tid, og derfor skal du skabe omstændigheder der passer til dit flowstadie.
Det indebærer selvfølgelig at der er tid sat af til flow. sæt det i din kalender og lad dine kolleger eller samarbejdspartnere vide at du er utilgængelig. Se på flow som en investering. Den er værdifuld, og der skal værnes om den.
Sæt tid af, fjern mobilen, sørg for at organiske behov er opfyldt, og gå så ellers videre til næste skridt.
Det tager lang tid at komme ind i flowstadiet, men det tager et splitsekund for dig at blive hevet ud af det. Det kræver kun en kollega der spørger dig hvordan det går med din præsentation, en sms som du lige må kigge på, et splitsekund på Linkedin eller dørtelefonen der bimler.
På den måde fjerner du alle eksterne distraktioner der kunne hive dig ud af flowstadiet.
Udover de eksterne distraktioner kan du opleve en masse interne distraktioner. De kommer til udtryk som idéer. Popcornhjerne som mange ville kalde det.
Det er fantastisk at du er idérig, men ligesom med alt dit andet arbejde, så kan dine idéer sættes bedre i system. Brug nogle minutter hver morgen på at skrive dine idéer ned. Om det er i hånden eller på telefonen er ligegyldigt. bare du får dem ned. På den måde behøver du ikke stresse over en masse nye idéer imens du sidder i flowstadiet. Dine tanker kan kastes til side, for du har allerede tænkt over dem, og lagt dem til side til en anden gang.
Interne og eksterne distraktioner fjernet. Nu er der tid, plads og overskud til dybt fokuseret arbejde.
Hvornår arbejder du bedst?
Flowstadiet kommer når de bedste forudsætninger er til stede. Derfor tæller det også med om du har høj energi, lav energi er dehydreret eller sulten.
Sørg derfor for at have dine organiske behov opfyldt. Drik vand, spis fornuftigt, og giv den så gas. Læg din flowtid der hvor den passer bedst ind. Har du god energi og produktivitet om morgenen, så er det her du går i flow, er du bedst om aftenen, så gør det der. Jeg anbefaler selvfølgelig at man får sin søvn hver nat, og holder en fornuftig søvnrutine.
Det hele handler om at kende sin krop, og skabe gode vaner omkring sit arbejde.
Et forbedret arbejdsliv
Nu ved du hvordan du skaber de rette omstændigheder for flowstadiet. Du kan bruge det til at strukturere din tid. Det er bare at sætte det i din kalender, tænde for den røde “forstyr ikke knap” og give den gas.
Jeg lover dig for, at et strategisk brug af flowstadiet vil ændre dit arbejdsliv.
Start med vanerne – så er du klar til at levere.
Tak fordi du læste med!
Bh Mike Radoor