logo

Nytårsfortsættet fejler! Sådan skal du gøre

Følg mig på mine sociale medier

Der er delte meninger om nytårsforsæt. Hvis du har et, så er der rent statistisk en ret stor risiko for, at du er ved at falde af på det allerede. Sådan her kommer du tilbage på sporet.

Nogle laver nytårsforsæt hvert år. Andre synes, det er verdens dårligste idé, “fordi de alligevel ikke holder.”

Men gør de ikke det? Der er faktisk lavet statistik på det, og mit gæt er, at vi mennesker næppe har ændret os ret meget, selvom studiet er 30 år gammelt og fra en tid med færre distraheringer. Og ja. Det er især SoMe, jeg tænker på her.

Studiet fulgte 200 forskellige mennesker over en toårig periode. I slutningen af perioden var det kun 20 procent, der stadig fulgte deres nytårsforsæt.

Ift. til snakken om, hvorvidt nytårsforsæt er en god eller dårlig idé, så er jeg selv endt der, hvor jeg faktisk synes, det kan være et okay værktøj. 20 procent er trods alt bedre end ingenting. Og jeg er, måske ikke så overraskende for dig der læser med her, tilhænger af at du sætter mål for dig selv og går efter dem. Og slutningen af et år er bare et tidspunkt, hvor der ganske naturligt vil komme tanker om det forgangne år. Og næsten lige så naturligt vil der også komme tanker om, hvad der skal gøres anderledes næste år. Det er et godt tidspunkt at ryste posen og sætte nogle store mål. At vi så falder af på dem engang imellem og må rejse os igen er en del af rejsen mod at blive en bedre version af sig selv. Men lad os liiiige se, om vi ikke kan gøre det lidt bedre end dem i det amerikanske studie. Og så vil jeg også lige komme med den sidebemærkning, at NU er også et fantastisk tidspunkt at sætte nogle store mål for dit 2023.

Omskriv dine mål

Og ja. Jeg skriver “omskriv”, fordi du selvfølgelig til en start skal skrive dine mål ned. Og hvis du f.eks. har skrevet “jeg vil begynde at styrketræne” som et af dine mål for 2023, så vil jeg opfordre dig til at gøre målet endnu mere konkret. Hvor meget skal du f.eks. træne? (jeg anbefaler fire gange om ugen). Og hvad vil du gerne opnå med din træning? Hvor meget skal du gerne veje, og hvad skal din fedtprocent være på for at målet er nået? Måske bliver du pludselig klar over, at der også skal noget kardio i din træningsplan. Måske skal du have kigget på din kostplan og begynde at bruge en app som My Fitness Pal til at tracke dine kalorier?

Nu skriver jeg ikke alt det her for at tage modet fra dig, hvis du er nybegynder inden for styrketræning. Men “jeg vil begynde at styrketræne” er for mig et eksempel på et mål eller nytårsforsæt, der nok ikke når i mål. Eller i bedste fald kun når delvist i mål. For gennemfører du 17 træningspas i løbet af hele 2023 så kan du selvfølgelig godt klappe dig selv på skulderen og sige, at du er begyndt at træne. Men det er nok begrænset, hvor meget du får ud af at træne 17 gange på et år.

Fjern de urealistiske mål

Nu synes jeg ikke nødvendigvis, der er nogle mål, der er urealistiske. Eller jo. Hvis du vil flyve til Mars eller skabe det nye Apple i løbet af 2023, så kan det godt være, at du lige skal tone det lidt ned. Men ofte er vores mål urealistiske, fordi vi har for mange mål på én gang. Lad lige den synke ind engang og studs lige lidt over den, inden du læser videre…

Det er en afgørende ting, at du udviser et vist mådehold, når du sætter dine mål. Og har du sat for mange ved årsskiftet, så slet nogle af dem igen. Eller ton evt. nogle af dem ned til et niveau, hvor du kan være med. “Men hvordan finder jeg ud af, hvilke af mine mål, der er det/de vigtigste, Mike?” Ja. det er ikke nødvendigvis let. Det er noget, vi arbejder virkelig meget i dybden med i M:E:R:E, men den helt korte version er, at du skal kigge ind i dine kerneværdier. Og være meget, meget ærlig overfor dig selv. Måske har du sat et mål om, at du gerne vil gennemføre en ironman senere på året. Og samtidig vil du også ræse derudad arbejdsmæssigt med 55 timers arbejdsuger, så du kan få den forfremmelse én gang for alle. Men… Du har også to små børn derhjemme.

Jeg bryder mig ikke om, at tage folks drømme og mål fra dem. Men jeg hader endnu mere at se folk knække halsen. Så prøv at kig ind i dig selv og stil spørgsmålet. Er jeg atlet? Er jeg familiemenneske? Er jeg karrieremenneske? Eller hvad der nu passer til din situation. Tag en samtale med dig selv. Det kan godt blive interessant. Måske ender du et andet sted.

Nu er der mange variabler, der spiller ind, når man skal sætte mål. Men jeg vil mene, at man som hovedregel allerede er meget ambitiøs, hvis man vil have succes på to af tre ovenstående fronter.

Begrænsningens kunst er sindssygt vigtig, når du skal sætte mål. Og er du faldet i fælden med at være for ambitiøs, så få nogle af de mindst vigtige mål væk. Og det behøver ikke betyde, at du skal skære alt væk, der ikke lige umiddelbart kan lade sig gøre. Hvis det viser sig, at det er nærmest umuligt for dig at meditere hver morgen, fordi du har små børn, der gør, at det hele er kaos på det tidspunkt, så kan du ‘nøjes’ med at meditere om aftenen. Det er fint og skal nok hjælpe dig.

Bræk dine mål ned i bidder

Er du f.eks. i gang med et vægttab og vil gerne tabe dig 25 kilo i 2023, så er det oplagt at brække målet ned i månedlige og også ugentlige bidder. Ikke at det kommer til at køre snorlige fra uge til uge. Og man kan også ramme plateauer, der gør, at det på månedsbasis også vil variere. Men det gør det alt andet end lige meget nemmere at overskue, at du skal tabe dig lige godt to kilo om måneden end de 25 for den fulde periode, som godt kan virke som et stort tal, når man begynder.

Noget lignende kan du også gøre med omsætningsmål i din virksomhed eller andre præstationsmål, hvis du er lønmodtager. Når du har brækket det store mål ned i mindre bidder skal du stille dig selv spørgsmålet: Hvad skal der til? Har du ikke allerede gjort det, så er det altid en rigtig god idé at starte med “why”. Hvorfor vil du eksempelvis gerne tabe dig? Vil du være sundere? Vil du gerne ramme sommerformen hele året rundt?

Mål dine fremskridt

Udover at det faktisk ofte er nødvendigt at måle sine fremskridt – for at finde ud af, om man overhovedet har fremskridt, så kan det også være en kæmpe motivator. Det kan både være noget med at få sin årlige omsætning eller antallet af kunder op på en tavle. Men det kan også være ugentlige vejninger eller nedskrivninger af, hvor mange kilo man kan løfte. Og lad nu være med at blive demotiveret, hvis der ikke lige er fremskridt hver uge. Hvad end du vil tabe dig, bygge muskler eller tjene penge, så er det meget sjældent en lineær proces. Plateauer er en del af rejsen. Lær hvad du kan lære af det, slå en streg i sandet og kom videre.

Få støtte

Det er ikke nødvendigvis let at lave større ændringer i ens liv. Alle ved, hvor svært det kan være at kvitte smøgerne eller smide 25 kilo, selvom man virkelig har et stort ønske om det. Derfor skal vi spille på alle tangenter, og én af de helt tunge våben i arsenalet er at inddrage andre mennesker. Jeg bruger selv relativt store summer på coaches eller mentorer, da det generelt har virket godt for mig. Og jeg tror personligt også på, at det er det mest effektfulde, du kan gøre. Men online fora eller en aftale med en ven, som kan holde dig til regnskab kan også virke godt. Især hvis det inkluderer, at I skal lave en aktivitet sammen som at løbe eller styrketræne sammen.

Tak fordi du læste med!

Tag gratis Test

5 nøgleområder indenfor Top Performance – Få gratis redskaber baseret på dine testresultater. 

Forløbsoversigt:

Vælg et forløb som passer perfekt til dig:

Få inspiration hver mandag morgen ⤵️

Få gratis redskaber direkte til din indbakke

Hver mandag

Du tilmelder dig automatisk mit nyhedsbrev*