Derfor skriver jeg daglig journal
Ærlig snak så har jeg aldrig været fan af at skrive ting analogt. Jeg er vokset op med en computer i hånden (stort set) og har siden de såkaldte EDB timer i folkeskolen, været forelsket i tastaturet, men det har nu ændret sig.
For et par år tilbage deltog jeg i et mentorskab hos en af USA’s helt store personlig succes coaches og iværksættere: Darren Hardy. Darren er en amerikansk forfatter, keynote speaker, advisor og tidligere publisher af magasinet: SUCCESS magazine.
På et af hans online seminariums gav han mig noget at tænke over. Han introducerede mig for daglig journalføring og fordelene ved at skrive noterne i hånden. Dem vil jeg gerne dele med dig kvit og frit og jeg starter med lidt evidens for emnet.
I et nyere studie (2020), fandt man frem til at vi lære mere og bedre ved at skrive fra hånden vs. et digitalt tastatur. Studiet viste at via håndskrivning, aktiverede vi områder i hjernen som er vigtige for hukommelse og processering af ny viden, hvilket også konkluderede at derfor være det mest optimale for indlæringen af ny viden.
Siden mit møde med Darren Hardy, har jeg skrevet en daglig journal og jeg må bare sige: It freaking works!
En ting jeg har lært er, at kvaliteten af mit liv i grove træk er styret af, de kvalitetsspørgsmål jeg stiller mig selv. Desto bedre spørgsmål, desto bedre “svar” resultater, hvis jeg vel og mærke arbejder med de ting jeg kommer frem til netop ved, at stille mig spørgsmålene. Derfor skriver jeg journal og derfor har jeg brugt tid på nogle kvalitetsspørgsmål, som jeg også tror vil berige dit liv.
Sådan skriver jeg journal
Det er ikke fordi jeg lader tankerne falde frit som f.eks. I en almindelig dagbog. Jeg har en strategisk tilgang til mit skriveri. En tilgang som jeg har skabt for at optimere mit fokus og mentalenergi. Jeg bruger min daglige journalføring som et led i min måljagt, men i den grad også min mentale helse.
Hver dag efter arbejdet (gerne inden sengetid), skriver jeg min journal. Jeg har skabt 6 spørgsmål som jeg svare på. Det tager mig ca. 30 minutter og jeg husker, at det var svært i starten. Bare det at finde 30 minutter om aftenen, når hjernen var brugt og kroppen var tom for energi, var svært. Dog er det nu blevet til en af mine High Performance rutiner og jeg skal lige love for den virker.
Følgende spørgsmål svarer jeg på, når jeg skriver journal
Jeg bruger som skrevet min daglige journalføring strategisk i min jagt efter mine mål i livet, men i den grad også for min mentale helse. Det sidste af de seks spørgsmål handler om taknemmelighed og det er virkelig en rar måde at sætte kryds ved dagen, skrue ned og slutte fred.
- Hvad har jeg fået udrettet i dag?
- Hvad har jeg lært i dag?
- Hvad skal jeg blive bedre til?
- Hvad skal jeg gøre anderledes og hvordan?
- Hvad er mine mål for i morgen?
- Hvad er jeg taknemmelig over i mit liv?
“Hvad har jeg fået udrettet i dag”, forklaret:
Først og fremmest tror jeg på, at refleksion skaber intension og jeg har med tiden lært, at tankevirksomhed også er effektivt. Under min tid som aktiv co founder for miinto.com, var det aldrig noget jeg følte “jeg havde tiden til”. Her gjaldt det bare om at få leveret varen og så bare derudaf! I dag er jeg blevet klogere og spørgsmålet: “Hvad har jeg fået udrettet i dag”, giver mig tiden til at reflektere over mit arbejde udført.
Vi mennesker (specielt high achievers) elsker at have travlt. Vi føler os vigtige og bliver ret hurtigt afhængige af det, men det at have travlt er ingenting vs. at være effektiv. Du kan sammenligne det med en gyngehest. Vi gynger og gynger, men kommer ingen vegne fordi små ligegyldige to-do’s fylder det meste af vores hverdag. Det er ikke godt og hver aften står jeg til ansvar overfor mig selv, om hvad jeg faktisk har fået udrettet.
Udover Journalføringen, har jeg også en ret så struktureret tilgang til mine målsætninger og de handlinger som skal til for at komme i mål. Hver aften sidder jeg så og tænker over, hvad jeg rent faktisk har fået færdiggjort. Den refleksionsprocess har givet mig tid til tanker for, om jeg er fokuseret på de “store sten” eller blot har siddet og “gynget” hele dagen.
“Hvad har jeg lært i dag”, forklaret:
Et af de bedre spørgsmål jeg stiller mig selv, for hvad lærer vi egentligt på dagligt plan? Det handler ikke altid om at lære noget nyt om et specifikt emne, men i den grad også om, at komme tættere på mig selv, mine overspringshandlinger, begrænsende overbevisninger og talenter.
Når jeg svarer på spørgsmålet, får jeg ofte gode ideer til hvilke ting/emner jeg skal blive bedre til. Her den anden dag lærte jeg f.eks. at jeg bliver minimalt effektiv af, at have mine kæledyr tæt på kontoret. De kommer af og til og vil have lidt opmærksomhed, men den tid jeg så giver dem midt i en fokus periode, koster mig dyrt, når jeg skal tilbage til opgaven. Det har jeg skrevet lidt om i mit blogindlæg om 90 minutters fokus sessioner.
Med dette spørgsmål og en refleksionstid med dig selv, får du virkelig rusket godt op i fantastisk læring omkring dig selv og den hverdag du driver.
“Hvad skal jeg blive bedre til”, forklaret:
Et kontraspørgsmål til spørgsmålet forinden. Når nu jeg har indset en ny læring, vil det rigtige kun være, at overveje om jeg bør blive bedre til noget eller om det godt “kan gå”. Jeg oplever ofte, at jeg via bare de to spørgsmål får en pokkers masse hjemmelektier, til min personlige udvikling. Hvis ikke du helt kender til områder du vil forbedre dig på, så får du en buffet af ting via bare disse to spørgsmål.
“Hvad skal jeg gøre anderledes og hvordan”, forklaret:
Nu kommer jeg til nok det mest relevante og effektive spørgsmål på rækken. Et spørgsmål som “tvinger mig” til at sætte handling bag mine refleksioner. Hvis du tænker over det, så er vi blevet fortalt en kæmpe løgn. Vi er i årevis blevet fortalt at information = power, men det er det ikke. Handling = power. Overvej det.
“Hvad er mine mål for i morgen”, forklaret:
Når jeg har været igennem de andre spørgsmål, som i den grad hjælper mig til at finde områder til forbedring og optimering, vil jeg gerne sætte fokus på min dag i morgen. Jeg tror på, at med vores mål for øje så ofte som muligt, vil vores underbevidst, vores fokus og energi trækker os i den retning og derfor afslutter jeg altid min dag med, at kigge på dagen i morgen.
Hvis du har dine mål tydeligt defineret og en god portion tankevirksomhed bag samt hele tiden minder dig selv om dem via f.eks. journalføring, sikrer du dig, at blive på sporet. Jeg har skrevet et godt indlæg om mål og planlægning af ugen, som du kan læse her.
“Hvad er jeg taknemmelig for i mit liv”, forklaret:
Efter en måske hektisk og stresset dag fuld af udfordringer og opgaver som skulle løses, er jeg træt og lettere slidt. Det sidste jeg vil er, at kun fokusere på mine næste mål og netop derfor slutter jeg fred med dagen via dette spørgsmål. Husk nu at “wherever focus goes, energy flows” og fokusere jeg på min taknemmelighed.
Det giver mig ro og det er sågar videnskabeligt bevist, at du ikke kan være stresset og taknemmelig på samme tid. I mit online mentorforløb M·E·R·E, har jeg et helt modul omkring balance og mentalt velvære, hvor taknemmeligheds træning er en vigtig disciplin. Det gør min hverdag bedre. Det gør mig istand til at kunne rumme mange store udfordringer. Det tager pusten af “stormen” og giver mig en god nats søvn.
Jeg kan afsluttende anbefale dig at investere i en digital journal ved navn ReMarkable. Den er jeg virkelig glad for og den gør hele skriveriet lidt nemmere og sjovere, uden at fjerne de videnskabelige fordele ved håndskrivning.
Tak fordi du læste med!
Bh. Mike Radoor