logo

Sådan bliver du en mester i selvdisciplin

Del dette opslag

Selvdisciplin er uendeligt vigtigt, hvis du vil have succes i livet og blive fri af dårlige vaner. Her kommer jeg med nogle guldtips til at forbedre den vigtigste disciplin af alle.

Jeg har rigtigt meget erfaring med at arbejde med selvdisciplin. Jeg indså relativt tidligt, at det var det mest afgørende for, at jeg kom til at nå de ting, jeg gerne ville nå. Og så er der i øvrigt heller ikke nogen kære mor, når du først står med et kæmpe ansvar i en virksomhed, der brager derudad som det gjorde for os i Miinto-dagene. Derudover har jeg også arbejdet en del med mennesker, både når jeg har været deres chef og i mit arbejde med selvudvikling. Derfor har jeg også haft mulighed for at arbejde med og nærstudere andre menneskers selvdisciplin.

Det er nemlig ikke ens hos alle. Nogle sælgere trives eksempelvis bedst med, at der sættes ekstremt høje, nærmest urealistiske mål, så de virkelig har noget at jagte. Det motiverer dem og fungerer for dem, selvom de måske ikke når det høje mål så ofte. Andre sælgere trives bedst med ret beskedne mål, da det tager en masse pres af deres skuldre. Det får dem til at være mere rolige, hvilket godt kan være en fordel til et salgsmøde og i sidste ende give et bedre udfald.

Selvdisciplin er som en muskel – og du har ikke uendelig stamina

To andre observationer, jeg har haft med selvdisciplin er, at det helt klart er ligesom en muskel. Use it, or lose it! Det gode ved det er, at selv hvis du er faldet helt af på den over en længere periode og ‘musklen’ dermed er svundet ind, så kan du altid genoptræne den. Det kan være hårdt arbejde, men det er aldrig for sent.

Den anden observation er, at du ikke har uanede mængder selvdisciplin i løbet af en dag. Så derfor skal du værne om den, du har. Hvis du f.eks. elsker brød, men af den ene eller anden årsag ikke spiser det, så vil du bruge noget af din daglige mængde selvdisciplin, hvis tjeneren på den restaurant, hvor du spiser kommer med noget lækkert brød. Du vil resten af din frokostaftale tænke på, hvor meget lyst du har til at spise det brød. Det vil bruge af din selvdisciplin og øge risikoen for, at du ender i et rent ædegilde af brød senere på dagen. Så derfor skal du bede tjeneren om at fjerne brødet igen, så du ikke skal bruge af dit ‘lager’ af selvdisciplin på at modstå fristelsen. Det samme gælder med din telefon, hvis du skal arbejde fokuseret. Sæt den på flymode så du ikke bliver nysgerrig over, hvem der mon skriver til dig, når den bipper. Læg den eventuelt også ind i et andet rum. Min påstand er også, at tingene krydser mellem hinanden. Med det mener jeg, at hvis du bruger selvdisciplin på ikke at spise af slikskålen på arbejdet, så vil du også have mindre selvdisciplin til at løbe om aftenen, selvom det er to forskellige handlinger.

Find ud af hvilke rammer du trives bedst under

Det vigtigt, at du mærker ind i, hvilke rammer du arbejder bedst under. Nogle arbejder bedst alene. Andre foretrækker at arbejde sammen med andre. De seneste år er der også flere, der har fået frihed til at arbejde derhjemme. Hvad fungerer bedst for dig? Måske er det et mix mellem hjemmekontoret og kontoret på jobbet. Der er også en del iværksættere, der har det helt fint med at sidde og arbejde på en café, mens andre slet ikke kan koncentrere sig, hvis der foregår for meget omkring dem. Vi er dybt forskellige på den front, og det handler om at være ærlig overfor sig selv og skabe de rammer, der fungerer for dig.

Andre spørgsmål du kan stille dig selv:

  • Bliver jeg mest motiveret af at tænke i store overordnede mål eller de små steps derhen?
  • Motiverer det mig, hvis der er en gulerod, hvis jeg løser en opgave?
  • Motiverer det mig, hvis jeg får taget noget fra mig, hvis jeg ikke løser opgaven?

Op på hesten igen

Du er et menneske, og du kommer næsten med sikkerhed til at lave fejl undervejs. Du kan både ende med at misse en helt uge i fitnesscentret. Eller ende med at ‘binge eat’e’ en onsdag aften. Det vigtige er, at du kommer hurtigt op på hesten igen. Og bare fordi du endte med at kværne en helt bøtte Ben & Jerry’s på en onsdag, så behøver du ikke gøre noget lignende resten af ugen fordi, “at så starter vi lige på en frisk på mandag”, som mange har en tendens til. Din krop er ligeglad med, hvilken dag det er. Og hvis du reelt har besluttet, at nu er det slut med søde sager, eller vil begrænse det til en enkelt cheatday i weekenden, så skider du på dig selv, hvis du lige pludselig bare smider håndklædet i ringen, fordi du røg af vognen midt i ugen.

Det ER svært, det her. For på den ene side, så vil jeg ikke have, at du dunker dig selv for hårdt i hovedet med dine fejl. På den anden side må du jo heller ikke være så tilgivende overfor dig selv, at du basalt set alligevel ikke er i gang med nogle reelle ændringer. I sidste ende kommer det ned til, at du helt dybt nede skal have besluttet dig for, at du rent faktisk vil, hvad du har sat dig for.

Kend dit “why”

Vi kan alle føle os inspirerede til at gå i gang med et mål eller blive fri af en dårlig vane, men også hurtigt miste grebet igen. 

Hvis du arbejder på at komme tættere på dit “why”, vil det være lettere for dig at holde selvdisciplinen over tid. Det giver på en måde lidt sig selv, at det er lettere at være disciplineret, hvis du har fundet helt ind til kernen af, hvorfor du vil opnå et specifikt mål. Men alligevel ser man ofte, at det er en øvelse folk ikke får lavet.

Vil du gerne tjene mange penge eller gøre verden til et bedre sted? Du vil gerne tjene penge, ok. Hvorfor vil du gerne mange tjene penge? Du har en kæmpe drøm om at købe en båd, holde et år fri og sejle rundt i Caribien. Godt. Det giver dig noget brændstof til de hårde dage og skal nok hjælpe til at få dig udover stepperne. Men det er også altid interessant at spørge videre. Hvorfor vil du gerne sejle i Caribien? Lige pludselig finder du måske ud af, at du savner noget eventyr og noget spænding i dit daglige liv. Eller måske handler “et helt års fri” fra arbejdet til dels om, at du ikke trives helt med det, du laver. 

Skriv dine mål ned

Folk der skriver deres mål ned har større chancer for at opnå dem. Brug gerne nogle timer på det og få så meget med som muligt. Både de professionelle mål og også de helbredsmæssige, sociale osv. 

Når du først har skrevet dine mål ned så få også med, hvilke basisvaner der skal til. Vil du gerne strække ud midt på arbejdsdagen, fordi din krop brokker sig over de mange timer foran computeren, så sæt en alarm når det er tid til at lave øvelser. På den måde er det i mindre grad noget, du skal tænke over, men noget du bare gør.

Find nogen der kan holde dig op på dine mål

På engelsk hedder det “accountability”. At dele dine mål med nogen du respekterer har en direkte korrelation med chancerne for at lykkes med målene. Det mest optimale er en coach eller en mentor. Men en god ven som du respekterer, og måske ligefrem beundrer, kan også være effektivt. Når du deler dine mål med nogen, committer du dig ganske enkelt mere til målet.

Du kan også prøve specifikt at dele, at du gerne vil være mere selvdisciplineret. Og derfor skal du selvfølgelig også have feedback og kritik. Foreslå at du også gerne gør det samme for ham/hende. I kan eventuelt holde ugentlige møder af en halv time, hvor I gør status for ugen, der er gået og kigger på, hvad der skal gøres bedre fremadrettet.

Track dine mål

Det er rigtigt fint, hvis du har en, der kan holde dig op på dine mål, men du skal også selv gøre status over dine fremskridt, succesoplevelser og nederlag. Gerne for den enkelte uge og så må du også gerne kigge frem mod den næste uge, eventuelt med nogle småjusteringer.

Mål har også en tendens til at ændre sig over tid, så ved løbende at tjekke op på dine mål er du også mere bevidst om, hvis der skal tilføjes, slettes eller justeres nogle mål. Det er måske især rent professionelt, at vi kan have en tendens til at jagte noget, der måske føltes rigtigt for to år siden, men ikke rigtigt gør det længere.

Fordele ved at få mere selvdisciplin:

Større tilfredshed. Når du forbedrer din selvdisciplin vil du ofte føle større tilfredshed med dit liv. Og du vil nok også føle dig en smule stolt. Ofte forbinder vi det, der gør os glade med ting som ferier, fester eller andet, der relaterer sig til ens fritid. Men der er næppe noget, der gør en så glad, som processen mod et mål, hvor man arbejder sig tættere på stykke for stykke, dag for dag.

Færre overpringshandlinger. Vi er sjældent glade og tilfredse med os selv, når vi lige har brugt to timer i SoMe-fælden, selvom vi ved, at vi burde arbejde. At få en større selvdisciplin er lig med en større selvkontrol.

Du når dine mål. Alt for mange mennesker, når nærmest ikke nogen af deres mål, hvilket er sørgeligt. Hvis du bliver en mester i selvdisciplin, så garanterer jeg, at vil du nå mange af dine mål i livet.

Bh.

Mike Radoor

M·E·R·E Nyhedsbrev